Bekende merkhorloges hebben in de afgelopen honderd jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Aanvankelijk werden bekende merkhorloges beoordeeld op hun uitstekende technische kwaliteit. Van een horloge werd verwacht dat het stevig was en altijd op tijd bleef lopen, ook in ruwe omstandigheden. De eerste horloges waren bijna klokken, die je mee kon nemen op reis. Later werden het grote uurwerken die aan een ketting konden worden gedragen. Langzamerhand begonnen de afwerking en het uiterlijk van de horloges belangrijker. Pas toen horloges aan de arm konden worden gedragen werden ze een onderdeel van de outfit. Ook dameshorloges werden toen snel populair.

Van technisch wonder naar modeartikel

Toch bleven bekende merkhorloges nog jarenlang in hoofdzaak beoordeeld worden op de kwaliteit van het uurwerk. Dat veranderde pas toen de mechanische uurwerken in de jaren 70 plaats maakten voor een elektrisch uurwerk. Elk horloge kreeg toen in technisch opzicht dezelfde kwaliteit. Voor de bekende merkhorloges werd het ineens belangrijk om een ander unique selling point te ontwikkelen: de vormgeving. Sommige bekende merkhorloges zijn daaraan ten onder gegaan. Voor andere merken was het een mooie kans om toe te treden tot de wereld van de bekende merkhorloges.

Horloge maakt de outfit compleet

Elk horloge loopt tegenwoordig prima op tijd, zelfs een plastic exemplaar dat voor enkele euro’s bij de kruidenier te koop is. Bekende merkhorloges blinken nu uit door hun afwerking, materiaalkeuze en uiteraard het design. Daar hangt vaak een flink prijskaartje aan. Deze horloges zijn vrijwel alleen bij de betere juweliers te koop. Als je liever online op zoek gaat naar zo’n horloge kun je terecht bij Watches4watch. Deze online webshop heeft vele bekende merken horloges te koop, die je met handige filters kunt selecteren. Hoewel de collectie bij Watches4watch nog steeds stevig geprijsd is, kan deze goed wedijveren met de klassieke juweliers.